Kyllingvingenes forbannelse
Ivano Bonetti var en italiensk delikatesse på fotballbanen, men en tallerken med kyllingvinger skulle bli hans bane hos Grimsby Town.

Skrevet av: Jostein Jensen, 16. des 2011
grimsby@lyse.net
Tjuende mai 1992 startet han finalen i Serievinnercupen for Sampdoria mot Barcelona på ærverdige Wembley. Tre og et halvt år senere, syvende oktober 1995, debuterte han for bakgårdsklubben Grimsby Town mot Charlton i det som den gang het første divisjon.

Født i Brescia første august 1964 med gode fotballgener fra sin far Aldo og med gode sparringspartnere i brødrene Mario og Dario var det intet sjokk at han gjorde sin debut i Serie B kun sytten år gammel for hjemklubben.

Han skulle få en flott karriere i Serie A hvor blant annet storklubben Juventus stod på menyen. På Sampdoria-laget, som tapte finalen mot Barca 1-0 etter mål fra Ronald Koeman i ekstraomgangene, fant man navn som Pagliuca, Vialli, Mancini, Lombardo og Vierchowod bare for å nevne noen få.

Men den lille ballkunstneren med den store motoren hadde en drøm - å få spille i England! I en alder av trettién år forstod han at tiden var inne og brev ble sendt rundt til en rekke lag.

Et amerikansk sportsagentur satt dog på rettighetene og ville vri ut mest mulig penger for den aldrende stjernen. Kravet om £100 000 var gedigent for lille Grimsby som strengt tatt hadde brukt opp transferbudsjettet i løpet av sommeren.



Oppholdet på Blundell Park startet derfor på leasing. Men hjemmefansens sikkel skapte flo i Humbersideelven som kysser Blundell Park. Det var et folkekrav om at mannen med de magiske støvlene skulle måtte bli.

I en by med stor arbeidsledighet etter torskekrigen med Island klarte man å skrape sammen £50 000 i potten etter bidrag fra privatpersoner og firmaer. Det var bare halvparten av hva som ble krevd av de griske amerikanerne, da viste Ivano kjærlighet tilbake til byens supportere med å punge ut de resterende £50 000 fra egen lomme!

Italieneren ble ikke bare en kulthelt på Blundell Park det skapte også nasjonal
interesse i England. Ivano leverte storspilll og på tampen av november lå underdogen på andre plass i divisjonen etter at Ivano hadde scoret kampens eneste mål mot Tranmere. Nå var eimen av Premier League nesten like stor som den av Fish & Chips i grimsbytraktene.

Ivano ville forsterke Grimsby med flere italienere og hentet opp Enzo Gambaro og Luca Pellegrini på prøvespill, men disse spillerne var fanget i sine kronglete kontrakter og det ble med én italiener.

Grimsbys ligaform hadde dalt noe i julestria, men i FA-cupen knuste man Luton 7-1 og holdt West Ham til 1-1 på Upton Park. Før omkampen møtte man Luton igjen, denne gang borte i serien. Her var nok ikke fokuset det riktige for det endte med tap 2-3. Manager Brian Laws hadde nok plukket med seg noen unoter fra tiden hans som spiller i Nottingham Forest under Brian Clough og skulle vise sitt sinne i garderoben etter kampen.

Ivano Bonetti satt i en krok for seg selv og virket uinteressert i kjeftingen, noe som ledet til at Brian Laws tok det første og beste han fant - en tallerken med kyllingvinger. Med full kraft kastet Laws tallerkenen mot Bonetti som pådro seg brudd i kjeven.

Sirkus Grimsby var på plakaten over hele fotballverdenen! De to kamphanene ristet lanker før omkampen mot West Ham, som Grimsby forøvrig vant 3-0, men alle forstod at dem ikke var bestevenner.

Bonetti kom overraskende inn i cupkampen mot Chelsea, men kunne ikke forhindre tap 4-1. Så forsvant han helt fra Grimsbys lagoppstillinger i to måneder før han helt på tampen av sesongen fikk med seg tre avskjedskamper. Det var nemlig ikke overraskende at Bonetti forlot klubben og dro vestover til Tranmere den påfølgende sommeren.

Senere ble det også et kort opphold i Crystal Palace før han vendte nesen hjemover til Italia. Bonetti hadde allikevel ikke helt gitt opp Grimsby som forlengst hadde sparket Laws, i 1998 kom det et overraskende bud fra en gjeng med massevis av lire som ville ta over klubben og ansette Ivano som manager.

Det hele randt ut i sanden, men to år senere dukket Ivano og broren Dario opp i Skottland hvor man tok over Dundee. Her ble det skapt furore med elleville signeringer som argentineren Claudio Caniggia.

Det ble to år i England før Ivano flyttet hjem til Italia hvor han har trent en rekke småklubber. Sist ble han sett som trener og direktør i Valle del Giovenco som ble nedlagt i 2010 grunnet konkurs.


Da Grimsby i desember 2011 innrømmet at klubben hadde blitt forsøkt kjøpt opp med investorer som skulle komme inn med £10-millioner og bringe klubben tilbake til Championship startet vi å undre om ikke Ivano var på vei tilbake i rampelyset...